Read or not | Mi deca sa stanice Zoo - K.F.

14 децембар


Da! Mislim da je konačno došlo pravo vreme da vam pišem o svojoj omiljenoj knjizi. O najpoučnijoj knjizi koju sam mogla da pročitam kao tinejdžerka. Sećam se samo koliki je utisak ostavila na mene nakon prvog čitanja i kakvom me je važnom životnom lekcijom tada naučila, neverovatno! Predstavljam vam istinitu priču Kristijane Felšerinov, dobro poznatu knjigu koja nosi naziv Mi deca sa stanice Zoo.


Opis knjige - "Kristijana F. je probala hašiš kad je imala dvanaest godina, a sa trinaest je već postala zavisna od heroina. Svakog jutra je odlazila u školu, a popodne se, kao i ostali mladi narkomani, prostituisala na stanici Zoo i tako dolazila do novca za drogu. Njena majka skoro dve godine nije znala da joj ćerka vodi dvostruki život. Otac je bio alkoholičar nasilnik, majka je imala vanbračnu vezu. Niko nije primetio da je devojčica za samo dve godine postala heroinska zavisnica i prostitutka. Kristijana detaljno i potpuno opisuje sudbinu dece, koju javnost primećuje tek kada postanu žrtve droge. Nakon burnih godina u Americi i Grčkoj autorka ponovo živi u Berlinu. U više navrata se borila protiv droge, jer praktično nijedan bivši narkoman nije siguran od recidiva".

PDF format - klik ovde.

Žanr - Tinejdž, Drama



Moje mišljenje o knjizi - Celokupna knjiga jeste potresna i malo teža za čitanje zbog sve te drame, ali veoma, podvlačim veoma poučna. Ovo je nešto sa čim se i dan danas mladi susreću, skoro na svakom koraku i nešto o čemu uvek treba raspravljti. Pitam se da li bi mi poverovali kada bih vam rekla da sam svojim očima videla kako školske drugarice šmrkaju na dasci wc šolje na školskoj ekskurziji. Lažem? O jako bih volela da je to laž, ali nije. To se zaista desilo. Ja sam nakon tog događaja ostala u šoku, nisam verovala da tako nešto zaista postoji u mom okruženju, mislila sam da toga ima samo u filmovima. Ali ne, nisam bila u pravu. I meni su takođe ponudile da probam i po rečima jedne dotične to nije ništa strašno i od toga budeš srećna i hiperaktiva, ali mi je svejedno drago da sam tada odbila, okrenula se i otišla. Odbila sam jer sam bila upućena u sve to, i znala sam kuda sve to sa opijatima vodi. I to zahvaljujući ovoj knjizi! Knjiga mi je zaista otvorila oči i zahvalna sam na tome. Smatram da treba da je uvedu u svim školama kao obaveznu lektiru, kao što su to učinili u Nemačkoj. Ukoliko vas zanima nešto detaljnije o ovoj knjizi, pročitajte na ovom linku. Nemam nameru da sve prepričavam jer mislim da neće biti zanimljivo ukoliko se odlučite na čitanje. Ako kojim slučajem nemate mogućnost da je kupite, ostavila sam direktan link ka PDF formatu. Ovo je knjiga koju jednostavno morate da pročitate, naravno ukoliko imate više od 14 godina, jer mislim da mlađi od ove dobi mogu pogrešno da protumače knjigu i izvuku pogrešnu pouku. Dakle svi vi koji niste, što pre to učinite. Moja iskrena preporuka. Takođe, postoji istoimeni film koji možete pogledati ovde. Ja sam knjigu pročitala nebrojano puta i opet ću, što se vidi iz priloženog. Smatram da bi bio odličan poklon za drugaricu koja voli da čita. I da, zaboravih da napomenem, postoji i drugi deo ove knjige koji se zove ''Moj drugi život'', koju planiram u skorije vreme da nabavim. 

Gde možete kupiti - Na Delfi sajtu možete poručiti po ceni od 552.50 din (što dođe oko 5€), klik ovde za direktan link.

Ocena 5/5


Da li ste čitali ovu knjigu? Ako jeste, kakvi su vaši utisci? 

Email for bussines: katarina99art@gmail.com Instagram

You Might Also Like

13 коментара

  1. Jako zanimljivo zvuci, nazalost nisam je citala ali svakako cu je pokusati pronaci

    Blog: MagdalenaŠ.

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma zanimljiva recenzija. Nisam ranije čula za ovu knjigu. Iskreno ne znam da li bih mogla da je pročitam jer sam veoma emotivna, a da stvar bude još gora, mnogo sam viđala vršnjačkog nasilja tokom srednje. To je ostavilo duboke ožiljke u sjećanju (kao što će i tebi slika tvojih drugarica) i zaista ne volim da se prisjećam tih trenutaka.

    ОдговориИзбриши
  3. Sećam se ove knjige iz 7. razreda. Vratila bih joj se, ali nešto me strah da prolazim opet kroz sve one scene... Sećam se da mi je u par navrata bilo ozbiljno pozlilo (osetljiva sam na stvari tipa krv, špric itd), te sam morala ležeći da je čitam... Eto koliki je utisak ostavila na mene! I takođe razmišljam kao ti - neću da se petljam sa drogom baš zbog svih stvari koje sam kroz ovu knjigu saznala, a i kasnije kroz razne članke na netu, priče iz života itd... Droga je jedno zlo ovog sveta, ali ljudi to ne shvataju ozbiljno. Sve dok ne bude kasno.

    Girly world

    ОдговориИзбриши
  4. Prvi put sam se susrela sa ovom knjigom kada sam imala otprilike trinaest godina. Nakon kupovine, pročitala sam je ko zna koliko puta za redom. Bila mi je fascinantna, na neki način, možda zato što je taj svet bio toliko daleko od mene. Najveći utisak na mene je ostavilo zanemarivanje Kristijane od strane roditelja, koje je kasnije prouzrokovalo i sve ostalo.
    Bila sam jedno vreme zainteresovana za drugi deo knjige, pre nekoliko godina, međutim saznala sam da joj je oduzeto dete koje je imala i da je veći deo života provela u "on and off" odnosu sa drogom, tako da me to više ne zanima.
    Ako je za nekog bila poučna meni je drago i smatram da treba da se pročita. Za mene nije bila, prosto jer nije bilo potrebe, ali je svakako obeležila jedan deo mog odrastanja.

    ОдговориИзбриши
  5. Davno sam čitala ovu knjigu i neopisivo mi je drago što sam je se prisjetila uz tvoj post. Slažem se sa tobom da je veoma poučna i da se iz nje može izvući veoma bitna pouka.
    Prvi put sam na tvom blogu i zapratila sam te, nadam se da ćeš uzvratiti.

    www.ccaammblog.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  6. Knjigu sam davno pročitala, ali još uvijek se živo sjećam nekih detalja zbog kojih mi i dan danas pozli kad se prisjetim. Definitivno jako poučna priča, mnogo je utjecala na mene i moj način razmišljanja. Drago mi je da imaš čvrsti stav po pitanju opijata, lijepo je vidjeti nepovodljivu djevojku s izgrađenim mišljenjem. Odradila si odličnu recenziju. Sigurna sam da će se nakon tvog posta i ostali prihvatiti čitanja.
    Ako te zanima giveaway svrati: shoppingholic-dreamer.blogspot.com

    ОдговориИзбриши

Subscribe