Destinacije koje bih želela da posetim

31 август


Da mogu, najradije bih sve neophodno spakovala u jedan kofer i proputovala čitav svet. Kome to nije jedna od životnih želja rekla bih mu/joj da apsolutno nije normalan/na. Koliko se samo prirodnih bogatstva nalazi na ovoj našoj divnoj planeti a da toga nismo ni svesni. Koliko toga je čovek otkrio na njoj i koliko još uvek treba da otkrije. To je u isti mah divno i zastrašujuće. Pritom, putovanja, sama po sebi su nešto veoma posebno, nešto što se zauvek pamti. Pogotovo kada se putuje u društvu voljenih osoba. Što se mene i putovanja tiče posetila sam samo nekoliko država - Italiju, Švajcarsku i Austriju (ne računajući države koje se graniče sa Srbijom). A u budućnosti želim posetiti države i predivne destinacije o kojima danas čitate. Posetila sam predivnu Veneciju ali je nažalost ne mogu svrstati u ovaj post, zbog čega možda napišem i post o destinacijama koje sam već posetila. U komentarima mi napišite koje destinacije vi želite da posetite i da li možda želite drugi deo ovog posta, jer ovo definitivno nisu jedine destinacije koje bih želela da obiđem. Mislim da je to očigledno jer sam zaista veliki ljubitelj putovanja.



1 | AMSTERDAM, THE NETHERLANDS

Holandija me je oduvek fascinirala, nešto što me prvo asocira na ovu državu su definitivno velike vetrenjače i polja šarenih lala. Konkretno Amsterdam, oduševljena sam karakterističnom arhitekturom ovog grada, koja kad je ugledate ostavlja bez daha. Kanali, veliki broj privezanih bicikala i muzeji su samo deo onoga što se može videti u ovom gradu. Amsterdam je prvi na ovoj listi baš iz razloga što imam najveću želju posetiti ga, iskreno se nadam da će to biti uskoro. Za ovaj grad sam se najviše zainteresovala nakon gledanja filma ''The Fault In Our Stars'', a sigurna sam da su ga mnogi od vas već pogledali. Od tad istražujem i saznajem svašta novo o ovom gradu, a sa vama ću podeliti i nekoliko zanimljivosti.

• U Amsterdamu ima više bicikala nego ljudi. Na oko milion bicikala, u gradu ima oko 800.000 hiljada stanovnika.

 Izgled kućica bio je uslovljen porezima u nekadašnje vreme. Veći bi porezi bili ako bi kuća bila šira, dok je njena dužina bila nebitna. Zbog toga su kuće u Amsterdamu uglavnom dugačke.

 Amsterdam stoji na 11 miliona drvenih stubova tj. šipki koji su zabodeni kroz blato dubine oko 11m i stoje na pesku ispod, drzeći građevine. Čak 9.000 njih drži Glavnu železničku stanicu.







2 | BARCELONA, SPAIN

Ne znam koji grad mi je lepši, Amsterdam ili Barselona, oba su neverovatna i imam jako veliku želju jednog dana obići sve bitno i lepo što se u njima nalazi. Sećam se časa istorije umetnosti i kada smo radili arhitekturu Barselone, bila sam oduševljena koliko kreativnih skulptura i zgrada se nalazi u ovom gradu. U njemu su stvarali poznati umetnici i zbog toga volim da ga nazovem gradom umetnosti. Pored svega toga, španski jezik volim od malena, kada sam kao opčinjena gledala španske sapunice. Prvo što me asocira na Barselonu je definitivno poznata katedrala Sagrada Familia. Takođe, možda ste već videli ili čuli da veći deo ovog grada ima izgled nalik kockama (iz pričje perspektive), naselja i ostale zgrade su tako urađene i to izgleda mnogo zanimljivo i uredno. Ostaviću neku fotku da vidite kako izgleda. Uglavnom, ovaj grad ima toliko toga da ponudi i baš iz tog razloga želim da ga posetim.

• Obala u Barseloni je bila potpuno pregažena industrijskom zonom i nije postojala plaža koju bi koristili građani. Ovo se promenilo 1992. kada je Barselona izabrana za domaćina Olimpijskih igara. Vlasti su premestile fabrike i pretvorile obalu u mesto za odmor, sa hotelima, restoranima, barovima i naravno, novim plažama. 

• U Barceloni postoji 12 napuštenih stanica podzemne železnice. Neki smatraju da su uklete pa se organiziraju posebni obilasci 'Stanica duhova', a poslužile su i kao dobar set za nekoliko filmova. 







3 | SANTORINI, GREECE

Sad prelazim na malo egzotičnije destinacije. Grčka je definitivno idealna letnja destinacija za sve one koji su željni odmora, predivnih plaža, kulture i dobre hrane. Lično, mene najviše oduševljava ostrvo Santorini u Grčkoj. Na ovom ostrvu je sve tako fino ušuškano a sa vrhova se nazire očaravajuć pogled na plavetnilo mora sa koje god strane da se okrenete. Mene ovo ostrvo mnogo inspiriše i jedva čekam dan kada ću ga posetiti. Osim Santorinija, takođe bih želela da posetim ostrvo Mikonos. Kad bih mogla da biram bilo koju državu za život u Evropi, onda bi to definitivno bila Grčka. 

• Santorini je najslikovitije, najpopularnije i turistički najposećenije grčko ostrvo. Bele fasade, plavi krovovi i stolarija, uz tamne vulkanske stene i plavetnilo Egejskog mora čine tipičan kolorit Santorinija koji svaku fotografiju nominuje za razglednicu godine.

• Santorini je vulkansko ostrvo. Ovaj vulkan je eksplodirao u izuzetno jakoj eksploziji 1600. p.n.e. i veruje se da je to jedna od najjačih vulkanskih eksplozija ikada, jačine 50 nuklearnih bombi. Santorini je bio inspriacija Platonu da piše i o danas čuvenoj Atlantidi.

• Dužina obale Santorinija je 69 km, a njegove plaže spadaju u najlepše na Mediteranu. Prekriva ih beli, crveni, sivi ili crni pesak, a voda je duboka i kristalno čista.







4 | BALI, INDONESIA

Mislim da je suvišno bilo šta objašnjavati što se tiče ovog ostrva, jednostavno mislim da bi svaka osoba poželela da poseti ovaj tropski raj na zemlji. Ne mogu ni da vam opišem koliko mene ovo ostrvo oduševljava, dovoljno je samo da pogledajte fotografije i sve će vam biti kristalno jasno. Ne znam za vas ali ovo je moja destinacija iz snova.

• Bali se smatra ostrvom bogova a nalazi se na krajnjem jugu Republike Indonezije, koja se sastoji od oko 500 ostrva. Zvanični jezik je indonežanski, a valuta je rupi. Stanovništvo čini oko 4,225 miliona ljudi. Veći deo stanovništva ostrva ispoveda hinduizam. Kalendar u Baliju ima samo 210 dana.

• Bali ima samo dve sezone: Sušna sezona (april-oktobar) i vlažna sezona (oktobar-april). Prosečna godišnja temperatura iznosi 27 ̊ C, što znači da je temperatura uglavnom umerena. Dakle, Bali je idealno mesto za posete tokom cele godine.

• Osim tipičnih tropskih belih plaža koje nudi, ostrvo Bali se takođe ponosi zlatnim lancima veličanstvenih crnih peska, posebno na severozapadnim obalama. 








5 | DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES

Iii poslednja destinacija je Dubai, najveći i najgušće naseljeni grad u UAE. Istorija ovog grada je veoma interesantna, pogotovo je zanimljiva činjenica da je Dubai nekad bio samo pustinja, sa po kojom kućom ili zgradom. Grad je osnovan 1833. a tek 1990-ih je počela izgradnja odjekata koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima. Od tada grad je polako postajao svetsko turističko mesto. Najviša zgrada na svetu ''Burj Khalifa'' izgrađena je baš u Dubai-u i predstavlja glavnu turističku atrakciju. Okej, mogla bih da vam pišem još svašta o ovom gradu ali mislim da je ovo dovoljno za sad. Nema šanse da niste čuli ili videli neku fotografiju ovog grada, kada se svuda oko nas priča o lepoti ove moderne arhitekture. Izgleda toliko savršeno i nestvarno, skoro kao iz nekog filma. Kako onda ne poželeti otići na jednu ovakvu destinaciju?

• Dubai je jedan od najbrže rastućih gradova u celom svetu. Davne 1968. godine u gradu je tada bilo svega 13 vozila. Ali sada, saobraćaj je u Dubaiju toliko postao preopterećen zbog razvoja grada. U cilju prevazilaženja ovog problema počeli su da se prave dvospratni putevi za transport tj. saobraćaj.

• Verska otvorenost se praktikuje u Dubaiju. Hrišćanske crkve stoje jedva nekoliko blokova od muslimanskih džamija, hindu hramova, pa čak i iz jevrejskih sinagoga.

• Dubai je 1991. godine imao samo jednu visoku zgradu i nalazila se na ivici pustinje. Sada se u Dubaiju nalazi preko 400 visokih zgrada.








Da li ste i vi oduševljeni ovim fotografijama koliko i ja?? 

E-mail: katarina99art@gmail.com Instagram Flickr

You Might Also Like

40 коментара

  1. Slike su zaista predivne :) Vidi se da si se potrudila da napises post!

    http://sweet16blackpoetry.blogspot.com/2018/08/smashbox-hard-candy-makeup.html

    ОдговориИзбриши
  2. Zaista divan post. Fotografije koje si uspjela pronaći su prekrasne. Stvarno si sve lijepo opisala i potrudila se oko posta.

    Isabela Breber

    ОдговориИзбриши
  3. Divno! Slike su prelepe, a verujem da je uživo još lepše. Ja sam od destinacija sa liste bila samo u Barseloni. Kako Barselonu i Španiju inače volim od malena, imala sam velika očekivanja i nije me razočarala. :)

    Two girls - One journey

    ОдговориИзбриши
  4. Postom sam oduševljena, pogotovo jer i sama imam želju da putujem svijetom. Slike su predivne i sviđa mi se kako si predstavila svaki od ovih gradova. Što se mene tiče, od ovih mi je najljepša Barselona, mada su i ostali predivni. Divan post, piši češće na ovu temu. :)

    sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    ОдговориИзбриши
  5. Od navedenih gradova i država na mojoj listi je Amsterdam, ne znam zašto Grčka nije, valjda sam je podrazumevala.. :D Nadam se hah Naravnoo da bih baš volela da posetim sva moguća prelepa mesta, al nadam se da ću otići barem negdee.. ;)
    Slike su preleepee, nadam se da ću nešto od toga videti i uživo. Daj Bože.
    Sviđa mi se što si pisala i ove zanimljivosti i činjenice, bilo je još interesantije čitati! :)

    milicaimp.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  6. Jaooo,kako lijepa mjesta! Sva su vrijedna posjete,ja ne bih mogla da se odlucim gdje prvo da idem! Nadam se da ce ti se ukazati prilika da posjetis ova mjesta.

    PajaMala.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasna mjesta želiš posjetiti! Imam sličan post na blogu, pa pogledaj! ;)

    onlymaja.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  8. Barselona, Bali, Santorini... SAVRŠENSTVO. Pošto nisam kompetentna da komentarišem ostale države, složiću se u vezi Grčke, koju posećujem već 11 godina. Vajb koji ta država ima je nešto neverovatno. Ima nekih mesta koja su komercijala, jer se turizam u njima poprilično razvio, ali Santorini, Mikonos, Skijatos i ona mala ribarska sela su nešto najsavršenije ikada.
    Fantastičan post, draga moja. Obožavam da otkrivam nove destinacije, samim tim i ovakve postove i sama sam ih pisala puno puta. ❤️

    Novi post: The girl named Ana ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da da, upravo to! U potpunosti se slažem za Grčku! Hvala ti na divnom komentaru! ♥️

      Избриши
  9. Ovo su definitivno gradovi koji su i na mojoj listi za posjetiti! Najljepše bi mi definitivno bilo u Dubaiju, predivan grad kao i Santorini *-*

    NOVI POST -> Peany

    ОдговориИзбриши
  10. Boze koliko su sva ova mesta predivna!Ne mogu da kazem koje je najbolje jer su sva predivna!
    Zapratila sam te na blogu a ti mozes pogledati moj!

    MOZETE POGLEDATI MOJ BLOG!
    ♥ MOJ BLOG! - Your Own Blog ♥ ( https://own-bloger.blogspot.com/ )

    ОдговориИзбриши
  11. Super post! Ovo su mesta koja bih i ja želela posetiti. Slike koje si odabrala su predivne. Zapratila sam te. 😊

    Snowflake's diary

    ОдговориИзбриши
  12. AHH, znamm, za ove destinacije su nam potrebne velike svote, ali hajde da maštamoo..:D

    ОдговориИзбриши
  13. How to Make Money from Making Money from Gambling
    From gambling to creating a bankroll, make money from cash, and deccasino get to work as a banker. How do you get a good bankroll? How do you win money from 바카라 gambling? งานออนไลน์

    ОдговориИзбриши

Subscribe