Šest saveta za čistiju i lepšu kožu lica

26 септембар


U današnjem postu sa vama želim da podelim nekoliko osnovnih, jednostavnih i pre svega korisnih saveta za čistu, sjajnu i lepu kožu lica. Znam koliko se neke devojke muče oko bubuljica, akni i svega ostalog što dolazi u doba zvano pubertet. Pokušaću bar malo da vam olakšam ali i da vas podsetim na one stvari koje su veoma bitne ukoliko želite zdravu i lepu kožu. Moja majka je kozmetičarka, stoga sve savete koje vam ovde napišem sam još davno saznala od nje. Ne brinite ako trenutno imate problema sa licem, sve se može srediti uz veliki trud i strpljenje. Držite se ovih saveta koje sam napisala i sigurno sam da ćete vremenom primetiti veliku razliku. Sa druge strane, ukoliko sami ne možete da se izborite sa svojom problematičnom kožom, obratite se dermatologu ili kozmetičaru, to je zaista jedini i najbolji savet koji mogu da vam dam.


1 | Redovno umivajte i čistite kožu lica


Koži je potrebna posebna nega, pogotovo kada se radi o koži lica jer je to deo koji najčešće drugi ljudi prvo primete, što odmah ostavlja neki prvi utisak o nama. Ako je naša koža masna, sa mnogo bubuljica ili mitisera, ostavljamo utisak neuredne i nehigijenske osobe. Što svakako ne želimo. Zato morate znati da koža mora da se umiva vodom minimalno dva puta dnevno (preporučljivo je i više). Moramo je čistiti od viška masnoća koje se tokom dana luče, raznih spoljašnjih čestica i mrtvih ćelija koje se na koži talože. Kada se sve ovo nakupi na licu, dolazi do zapušenja pora i na površini nastaju odvratne bubuljice, akne i mitiseri. Znam da ih niko ne voli, to potpisujem. Zato ukoliko imate preblema sa licem, trebate razmisliti šta radite pogrešno. Najpre je bitno da se redovno umivate, kožu čistite prirodnim/kvalitetnim preparatima i da obavežno pre spavanja skidate šminku.



2 | lice Nikako ne pipkajte prstima


Kao što i sami znate koliko god prali naše ruke uvek će biti prljave, jer čim nešto dotaknemo (na primer telefon!) bakterije odmah prelaze na naše ruke. To jednostavno ne možemo da izbegnemo. Ali u tom slučaju možemo jedino da sklonimo ruke podalje od lica, dakle bez pipkanja, naslanjanja ruke na bradu, ceđenja bubuljica i slično. Bonus savet - posteljinu na kojoj spavate menjajte bar jednom nedeljno! Zašto? Pa jednostavno zato što na istoj spavate svake noći po 8h, vaše lice je naslonjeno na taj jastuk na kome se sve i svašta vremenom nagomilava. Vaše izumrle celije kože, prašina, znoj koji tokom noći lučite, razne bakterije itd. Veoma je bitno da je redovno menjate!


3 | negujte kožu prirodnom kozmetikom


Prirodni proizvodi su svakako poželjniji u ovoj priči. Morate hidrirati svoju kožu kada je ona suva i redovno je čistiti kada je masna. Morate znati vaš tip kože (suva, mešovita, masna) da biste primenili pravilnu negu lica. U svakom slučaju kožu morate negovati apsolutno svaki dan, ne samo kad primetite da vam je lice u lošem stanju. Morate imati svoju posebnu rutinu, saznajte šta vašoj koži najviše odgovara i prija. Posvetite jedan deo dana svojoj koži, biće vam zahvalna i izgledaće svežije i mnogo lepše.


4 | nosite minimalno šminke


Devojke ovo se takođe podrazumeva! Što manje šminke to bolje. Ako redovno nosite šminku, redovno je i skidajte. I nikako ne spavajte sa istom, to je kao da se niste umivali nedelju dana. Niste svesni koliko šminka šteti našoj koži koja je nežna i zahteva veliku negu. Sav onaj puder dospe u naše pore i nagomilava se u njima ukoliko je adekvatno ne uklonimo. Vodite računa o ovome, pre pudera stavite kvalitetan prajmer i sačekajte da ga koža dobro upije. 



5 | Posetite kozmetičara 1/2 puta mesečno


Mislim da ne moram da napominjem koliko je ovo bitno. Kao i za sve ostalo na našem telu, tako i za kožu lica neophodno je stručno lice da razmotri stanje, odredi vaš tip, da vam preporuči neke dobre proizvode za negovanje i ono najvažnije - da vam uradi higijenski tretman. To je obavezno ukoliko želite čistu i lepu kožu bez bubuljica. Kao što je nephodno da se ide kod zubara i na šišanje procvetalih krajeva kod frizera, isto tako je neophodno da častite sebe sa tretmanom lica bar 1/2 puta mesečno. Od kozmetičara ćete dobiti neke korisne savete koje sami možete primeniti u svom domu. 


6 | za kraj - pijte dovoljno tečnosti

I sami vrlo dobro znate koliko je voda bitna za naš organizam, mi jednostavno ne možemo da funkcionišemo bez nje. Ukoliko je ne unosimo u dovoljnim količinama, to se odmah odražava i na našu kožu. Da biste shvatili šta želim da vam poručim, uradite mali eksperiment. Jedne sedmice pijte 2 čaše vode dnevno, druge sedmice pijte 7/8 čaša dnevno i ukoliko možete svaki dan slikajte svoje lice. Definitivno ćete primetiti razliku! U svakom slučaju, unosite što više tečnosti i imaćete mnogo manje problema sa kožom. Pored toga našem telu uvek dobro dođe više tečnosti. I za sam kraj ne zaboravite na ishranu - morate znati koja hrana nije dobra za vaš organizam kao ni za vašu kožu - odmah je izbacite iz upotrebe (slatkiši, gazirani sokovi, grickalice, masna hrana)..


E-mail: katarina99art@gmail.com Instagram Flickr

You Might Also Like

19 коментара

  1. Svaka cast na postu,dala si odlicne savjete. Potpuno se slazem da u kozu treba ulagati,jer kako je tretiramo sad,tako ce nam se vratiti.

    PajaMala.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Potpuno se slažem sa tvojim savetima! Nega je osnova lepe kože a to je pola puta do savršenog izgleda! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
  3. Slažem se, to su male ali jako bitne stvari, ali nažalost nekada to nije dovoljno.. Imam jako provblematičnu kožu :/
    Super post!

    I'mperfect

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ovo jesu one osnovne ali ujedno i jako bitne stvari koje često zaboravljamo. Mada moram da priznam da genetika zna da umeša svoje prstiće, a onda su tu i hormoni, pubertet, loši higijenski uslovi i šta sve ne. Treba se boriti, a ne odmah dizati ruke onda kad postane teško izaći na kraj sa nekim problemom. :)

      Избриши
  4. Jedan od najboljih postova koje sam videla na ovu temu, sve najvažnije rečeno, poenta shvaćena, primeri odlično objašnjeni. Super si ovo sklopila i zaista sam uživala čitajući, sad ne znam da li si pisala pre nešto o prirodnoj kozmetici i nekim preporučenim proizvodima, zanimaju me tvoji predlozi ili iskustva sa nekima od njih pošto planiram da ih ozbiljnije uvedem u svoje kolekcije hahah :) <3 <3 <3

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daleko od toga da je ovo najbolji post ali svakako ti veliko hvala na divnom komentaru! Samo sam želela da obuhvatim sve ono što je veoma važno a na šta često zaboravljamo. Imala sam veliku želju da ovo podelim sa devojkama koje me prate. Nisam ali bih svakako volela da pišem o tome! Hvala ti još jednom Dragana! <33

      Избриши
  5. Great post!
    I follow you. Can you follow me back?
    www.guzelvekulturlu.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na savetima za cistiju i lepsu kozu lica, Katarina! ��

    - Trazim prijatelje

    ОдговориИзбриши

Subscribe