TIPS FOR GIRLS | Kako dobiti idealan ten tokom leta?

25 јул


Ova tema, prilično sam sigurna da zanima mnoge devojke i žene. Zanima nas kako da dobijemo onaj prelepi bronzani ten koji je sada toliko in u svetu ili ako ga kojim slučajem već imamo, kako možemo da ga sačuvamo. Leto je, sunce je skoro svaki dan prisutno, pa zašto onda to ne iskoristiti? Uostalom, sigurno ste primetili da je privlačnije telo koje ima dobar ten. Za koju god boju garderobe da se odlučite, ten uvek igra veliku ulogu. Složićete se da uz taman ten sve mnogo lepše pristaje, bilo da je dobijen prirodnim putem, samopotamnjivanjem ili u solarijumu. Po meni je prirodna metoda ipak najbolja. Zato vam danas donosim post sa savetima kako da na bezbedan i prirodan način dođete do idealno preplanulog tena. Nadam se da će nekima od vas biti od koristi ukoliko planirate put na more. 


KAKO DA PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE?

Ishrana je i te kako bitna stavka ukoliko želite brzo i lako prirodno potamnjivanje. Verovatno znate da je sastavni deo svake kreme za sunčanje šargarepa, možda ste znale, ali niste imale pojma čemu ona služi. Hrana koja je bogata beta-karotenom (šargarepa, paradajz, kruška, dinja, jabuka, pomorandža, breskva, kajsija, spanać..) je odličan izbor pre svakog sunčanja, i ne samo pre sunčanja već i tokom čitavog leta. Hrana sa beta karotenenom podstiče sposobnost kože da što pre upije sunčeve zrake i samim tim je nahrani svim potrebnim vitaminima i mineralima. Dakle, zbog toga mnoge kreme u sebi sadrže upravo taj beta-karoten. Moj savet je da tokom leta jedete što više voća, povrća i ostalih namirnica koje u sebi sadrže taj provitamin, kao i da pre svakog sunčanja pojedete jednu takvu voćkicu. Za unutrašnju upotrebu dobro dođe voće, dok za spoljašnju upotrebu naravno, iskoristite kvalitetnu kremu za sunčanje. 

Redovan piling kože pomoći će vam da jednako pocrnite na svakom delu tela. Kako biste postigli da dobijete lepu i ravnomernu boju potrebno je da bar dva puta nedeljno uradite lagani piling kože. Pilingom ćete odstraniti sve mrtve ćelije koje se nalaze i skupljaju na koži i samim tim ćete dozoliti sunčevim zracima da prodru duboko u kožu. Na taj način će ostati dugo preplanula jer će pocrneti ona "nova" koža koja teže spada tokom vremena.


Dobro hidrirajte i nahranite vašu kožu pre nego što se izložite sunčevoj svetlosti. Suva koža se tokom sunčanja dodatno isušuje. Ukoliko je ne hidrirate losionom, samo rizikujete da je oštetite. Sve što teba je da posle svakog tuširanja namažete telo losionom ili mlekom koji nema preterano jak miris. Takođe se možete namazati i nakon sunčanja. I naravno, pijte mnogo tečnosti, idealno osveženje bi bila voda. Ukoliko želite pravilno i sigurno sunčanje, hidrirajte se i iznutra i spolja. Zapamtite da dobro hidrirana koža lakše upija sunčeve zrake i brže dobija lepu preplanulu boju.

Nikako ne smete izostaviti letnje potrepštine za zaštitu od štetnih sunčevih zraka - kreme i ulja sa određenim zaštitnim faktorom; lagani šeširić; naočarehladno osveženjePrvo i osnovno pravilo, bez zaštitne kreme ne pomišljajte na sunčanje. Nije dobro niti zdravo po vašu kožu. Ovo nisu priče za malu decu, nažalost zaista je tako, sunce više nije kao što je nekada bilo. Kada izgorite na suncu znajte da će ta boja vremenom postati preplanula, ali će isto tako brzo izbledeti i ljuštiti se. I šta ste time postigle? Apsolutno ništa. Kreme sa zaštitnim faktorom su letnji must-have! Kao i naočare i šešir. Bezbednost je na prvom mestu. Ukoliko ste se namazale zaštitnom kremom, stavile šešir i uradile sve kako dolikuje i opet poprimate crvenu boju, najbolje bi bilo da se sklonite sa sunca. Taman ten nije vredan silnih opekotina i neprospavanih noći zbog istih. 


Ne možete se sunčati u svako doba dana jer to može biti veoma opasno po vašu kožu. Naravno da postoji određeno (nazovimo ga idealno) vreme za sunčanje. Nije da ne možete ali svakako nije preporučljivo. Ukoliko ste na moru ili plaži, šta je tu je, tu ste onda kada okolnosti to nalažu i jednostavno ne možete birati vreme. Ali ako se odlučite na duže sunčanje u dvorištu ili na terasi neka to ne bude vreme između 11 ujutru i 16 časova popodne. Sunce je tada najjače i najopsnije. Ukoliko pak planirate brzinsko sunčanje, pola sata u periodu kada je sunce najjače biće dovoljno da podstakne proizvodnju melanina u vašoj koži. Moj savet je da se sunčate kad god želite, ali svaki dan po malo i bez preterivanja. 


ŠTA JOŠ MORATE ZNATI?

Losion ili krema sa zaštitnim faktorom služi da spreči pojavu raka i opekotina na koži. Imajte na umu da takve kreme neće sprečiti da vaša koža pocrni, ali će je zaštititi.

Idealno vreme za sunčanje je u nekim popodnevnim časovima, oko 17h pa sve dok sunce ne zađe.

Možda niste znale, ali i u vodi možete pocrneti isto onoliko koliko i na suvom. Voda reflektuje sunčeve zrake, pa oni samim tim imaju i dosta jak efekat na koži, pomažući joj da pocrni. Stoga nema potrebe da izbegavate vodu. Ali imajte na umu da će vam biti potrebna vodootporna krema ukoliko hoćete da se bućnete. Da sam na vašem mestu samo takve bih koristila, jer kome se još non-stop maže zaštitna krema?

Osobe sa svetlijim tenom znaju da je lako izgoreti na suncu i njima je potrebna krema za sunčanje sa većim zaštitnim faktorom. Zaštita od sunca sa faktorom 15 blokira oko 93% sunčevih UVB zraka, ona sa SPF 30 blokira oko 97% sunčevih zraka, a zaštita sa SPF faktorom od 50 blokira 98% sunčevih zraka. 

Nanesite kremu za sunčanje pre nego što izađete na sunce i sačekajte da je telo upije. Tek onda se obucite i uputite na vaše mesto za sunčanje.

Obnovite sloj zaštitne kreme na svaka 2 sata ili odmah po izlasku iz vode ukoliko krema nije vodootoporna.



Idite postepeno, posebno ako imate baš svetao ten. Počnite sa 15 minuta na suncu pa vremenom povećavajte vreme za po 5 minuta.

Menjajte položaj na svakih 15-30 minuta, kako biste jednako pocrneli na svakom delu tela. Na leđima, stomaku, desnom i levom boku. 


Maslinovo, orahovo i kokosovo ulje je odličan izbor kada je sunčanje u pitanju. Osim što se ne preporučuje osobama sa prirodno svetlijim tenom (ta sam) iz razloga što se lako može izgoreti.


Tamna boja vaše kože tajaće 2-4 nedelje. Posle 28 dana ćelije kože se potpuno obnavljaju i vaš ten polako ali sigurno bledi. 

Ukoliko se desi da izgorite na suncu, jogurt je odličan za opekotine. Mlečne kiseline iz jogurta deluju umirujuće na kožu "opaljenu" suncem. Ostavite ga na koži 30 minuta, kao masku pre mlakog tuša.



*Moram biti iskrena i napomenuti da mi je internet (tj. određeni sajtovi) pomogao da popunim neke rupe u svom znanju što se ove teme tiče. Nisam neki veliki stručnjak, ali sam sa vama podelila sve ono što sam znala i prethodno isprobala.
Email for bussines: katarina99art@gmail.com Instagram Ask.fm Bloglovin' 

You Might Also Like

23 коментара

  1. Predobar post. Jako si opsirno i detaljno sve opisala. Svaka cast, ovo ce sigurni biti od koristi :)

    myfirsttextvm.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Saznala sam sad ovo za beta-karoten i obratiću više pažnje na te stvari!
    Što se mog tena tiče, to je stvar koju obožavam na svom telu jer je apsolutno savršen. Tokom cele godine je tamniji, jer je prirodno takav, a leti pocrnim za dan, dva onoliko koliko neko crni celo letovanje. Jednostavno mi je takva koža i drago mi je što joj tako lagano ide ,,crnjenje'' :-D
    Lice mi izgori često, a mažem kreme kao luda... Mada kad odem na bazen, a nema hlada, normalno je da ću bar malo izgoreti.

    Girly world
    Novi post iz Italije ide ujutru! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan post i jako korista. Ja dosta posvećujem pažnje kada je u pitanju njega kože tokom ljeta jer imam jako osjetljivu kožu i moram je što bolje zaštititi.
    Želim ti lijep dan, draga!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična ideja za post!
    Ja inače nemam problema sa time, jer zaista imam takav ten da brzo dobijem boju, ali onima kojima treba više vremena preporučujem maslinovo ulje , ali prvo krema sa zaštitnim faktorom, pa preko maslinovo ulje, privlači sunce i dobije se divna boja! ♥
    IvaFashionDiary

    ОдговориИзбриши
  5. Odličan post!
    Crn ten je nešto što sve djevojke vole, iz tog razloga smatram da je ovaj post stvarno potreban svima. Sve si super napisala i detaljno objasnila. ♥

    El's Notes

    ОдговориИзбриши
  6. Uskoro idem na more i moram priznati da će mi ovi savjeti dosta pooći. Ja sam mnogo blijeda inače, najviše mi se dopao dio posta u kome pričaš o ovim stvarima koje bismo trebali znati, neke nisam znala i hvala ti mnogo na savjetima :D Btw fotografije su očaravajuće *O*

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  7. Super post! Jako koristan za ovo vrijeme,svakako ću iskoristiti jedan od savjeta!
    novi post je na blogu:https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  8. Nisam videla da je neko na blogu pisao o ovome, tako da svaka cast na ideji!
    Ja nemam problema da pocrnim, imam dovoljno pigmenta i jako brzo pocrnim kada sam na moru, cak se ni ne suncam.
    Iskreno ja ne volim da pocrnim jer to kod mene ne ide polako nego za dan ja sam vec gotova..i onda mi ne svidja jer je to previse. Uvek se skrivam u hladu sa tonu kremica na sebi haha.

    Pogledaj moj blog i postani clan ako zelis: http://happinessalwaysbringsbeauty.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  9. Jao ovaj post mi je sad baš dobrodošao. Stvarno mi je teško uloviti boju ove godine jer zadnje dvije godine nisam išla ni na more ni išta iako živim na moru, i to na otoku ali nema veze haha. Te sam tako skroz blijeda, a stvarno želim boju! Svaka čast! 💕



    Učlanila sam se u tvoj blog! 💓
    http://teenorchild.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  10. Neke savjete sam znala od prije, kao korištenje pilinga i prehrana sa tim narančasto-crvenim plodovima. I ovo ljeto sam dobila relativno dobru boju, no već mi se koža počela guliti tako da sam se pomirila da ću biti bijela. No ovo ljeto sam probala Lush-ovu verziju kreme za sunčanje, pomogla mi je da bolje pocrnim i sigurna sam da ne stavljam nikakvu kemiju ;)

    felizhanna.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Oh. thank you for interesting post)
    i'm a new follower of your blog, can you follow mine and support me?

    FASHIONLOVIN'

    ОдговориИзбриши
  12. Nisam vidjala ovakav post do sada!Kreativno je,svaka cast :) Odlicno napisano..jako mi se dopada tvoj blog!Srecno u daljem blogovanju!!

    10 great ways to start your day,prvi post je na blogu ---> livelaughloveblogg.blogspot.com
    Nova sam u blogovanju i bila bih mnogo zahvala ako bi mi ostavila neki komentar ili savet na postu...Hvala u svakom slucaju <3

    ОдговориИзбриши

Subscribe