Deset stvari koje moraš da uradiš pre osamnaestog rođendana

07 фебруар


Moj osamnaesti rođendan se bliži i za samo nekoliko meseci postaću punoletna. Tako da do tad imam vremena da štikliram sve navedene stavke u planeru koje su mi preostale. Ovaj post sam napisala prvenstveno kako bih sebe motivisala da isprobam neke nove stavari, a zatim i vas. Stoga vam od srca preporučujem da uradite isto što i ja. Prihvatite i pokušajte da ispunite ovaj mali izazov.


1. Pobrini se da se osećaš lepo u sopstvenoj koži - Ne zaboravi da si ti na prvom mestu i da nikog drugog ne smeš da stavljaš ispred sebe. Vodi računa o svom zdravlju, izgledu i naravno ponašanju. Ako imaš neke nedostatke važno je da poradiš na tome. Razmišljaj pozitivno, ne upoređuj se sa drugima, neguj svoje telo i duh i nauči da voliš sebe takvu kakava jesi - sa svim manama i vrlinama. Veoma je bitno da radiš na sebi i svom samopouzdanju! 

2. Učini neko dobro delo - Ovo je jedna veoma bitna stavka koju nikako ne smemo izostaviti. Složićete se sa mnom da je veoma lep gest kada pomognete nekome kome je pomoć neophodna. Ako vidiš staru baku ili trudnicu u gradskom prevozu kako stoje, ponudi im svoje mesto. Daj uvek siću prosjaku ispred marketa. Skupi sve stvari koje više ne nosiš i pokloni nekome kome će biti mnogo potrebnije nego tebi. Nahrani ili udomi macu koju si pronašla pokraj puta ili se bar potrudi da nađeš nekog ko bi je uzeo. Ili pomozi deki da pređe ulicu. Svi oni će ti sigurno biti zahvalni a ti ćeš se osećati lepo i ispunjeno. Jeste da su to male stvari, ali su svakako od velikog značaja!

3. Nauči da praviš neko jelo potpuno sama - Možda nikada do sada nisi imala priliku da napraviš neko jelo sama? Mislim da je vreme da se to promeni! Nađi neki recept na internetu (ima ih zaista mnoogo) koji ti se čini kao lak za pravljenje i oprobaj se u kuvanju i pravljenju nekih specijaliteta. Tako možeš da iznendiš svoje ukućane, a i ko zna, možda i samu sebe. Možda si dobra u spremanju jela a da to nisi ni znala? Samo ne računaj pravljenje sendviča i prženje jaja kao jelo koje si potpuno sama napravila - jer to može baš svako haha!

4. Kupi sebi nešto što si oduvek želela - Oduvek si želela profesionalni fotoaparat kako bi tvoje fotografije bile što profesionalnije i lepše? Tvoji roditelji ne mogu da ti priušte tako nešto? Nema problema, ti ako to zaista želiš, učinićeš sve da ga dobiješ. Nije bitno šta ćeš sve morati da radiš kako bi došla do novca za to što želiš, važno je da na kraju to i ostvariš. Osećaj koji ćeš imati kada u svojim šakama budeš držala nešto što si jako dugo želela a uspela si SAMA sebi da priuštiš je neverovatan. Bićeš ponosna na sebe! Stoga, mislim da istog momenta trebaš da skupljaš i štediš novac za ono što bi želela da imaš.

5. Doživi svoj prvi poljubac - Okej, nemoj pogrešno da shvatiš, ovo nije moranje. Nigde nije zapisano sa koliko godina bi trebao da se dogodi prvi kiss, jer to svi mi sami odlučujemo. Uradi to kada misliš da je pravo vreme i ne opterećuj sebe ako se još uvek nije dogodilo. Pre ili kasnije, htela ti to ili ne, jednog dana će se desiti. Znam koliko sam ja opterećivala sebe oko toga, mislila da se meni to nikada neće desiti, ali eto desilo se, kao što će se desiti i tebi. Devojke koje su ovo već prošle, verovatno znaju na šta ciljam.

6. Volontiraj - Pitate se zašto volontirati i gubiti svoje slobodno vreme kad vi od toga ne dobijate apsolutno ništa? Ne bih se složila, dobijate nešto za uzvrat što je vrednije čak i od novca pa i malo potrošenog vremena. Dobijate iskustvo i usput pomažete drugima. Volonterima je u cilju da učine neko dobro delo ljudima, životinjama pa čak i biljkama, a ono što oni za uzvrat dobijaju je sreća - jer znaju da su učinili neko dobro delo. Ne kažem da vi morate volontirati godinama, apsolutno ne, već da se bar jednom možete oprobati u tome, jer ko zna, možda vam pruži zadovoljstvo i dovoljnu dozu sreće da u budućnosti vi budete ti koji će činiti dobra dela i pomagati drugima. Pod svim ovim mislim na humanu pomoć, kao na primer volontiranje u crvenom krstu, a ne na volontiranje u nekoj firmi ili kancelariji. Mislim da trebate da znate koja je prednost kod volontiranja: Volonteri imaju veće šanse pri zapošljavanju od onih koji nisu volontirali. Ovde pročitajte još 11 činjenica zašto je dobro volontirati.

7. Kreni u neku ludu avanturu - Luda avantura može da bude školska ekskurzija, jednodnevni izleti, letovanje, zimovanje ili pak neki bitan praznik u kalendaru kao što je 1 Maj. Ako ti se ukaže prilika da odeš bilo gde, ne odbijaj je! 

8. Odluči koji fakultet želiš da upišeš (ako uopšte želiš ili imaš mogućnost za to) - Ovo je takođe jedna vrlo bitna stavka. Ako mene pitate, ja već razmišljam koji će se to fakulteti naći na mojoj listi i šta bih ja lično volela da upišem iako sam treća godina. Bitno je da o tome dobro razmislite, jer je to jedna veoma važna odluka u vašem životu koju sami donosite. Ni slučajnu nemojte biti osoba koja će ovu odluku doneti u poslednjem momentu. Ako ne razmislite dobro, kasnije se možete pokajati. Pretražujte internet, pogledajte sajtove raznih fakulteta, proverite koje predmete određeni fakultet ima i izaberite ono što vam najviše odgovara.

9. Idi u diskoteku ili klub i đuskaj dok te noge ne zabole - Hajde priznaj sebi, koliko si se puta do sad onako baš dobro izđuskala u nekoj diskoteci ili klubu? Predpostavljam, ne mnogo puta. Stoga, izdvoji jedno veče i izađi sa svojim društvom u neki obližnji klub i đuskaj dok te noge ne zabole. Đuskaj iako to možda ne znaš ili se stidiš. Pobogu, kakva bi to mladost bila a da se bar jednom nisi vrhunski provela u izlasku? 

10. Uradi nešto što si ODUVEK želela, ali nisi imala hrabrosti za to - Sigruna sam da postoji mnogo toga što si oduvek želela da uradiš, ali eto iz nekog razloga stalno odlažeš. Sviđa ti se onaj smeđokosi dečko sa tamnim očima i predivnim osmehom - skupi hrabrosti i priznaj mu to. Nije bitno kako, kada, gde - samo mu priznaj. Ako ti kaže da ne oseća isto prema tebi, nema veze, barem znaš da si pokušala. Predloži mu da budete prijatelji i samim tim ćeš mu dati vremena da te malo bolje upozna. Vreme će učiniti svoje. Ja evo, imam ogromnu želju da skačem iz aviona, ali morate priznati da za to treba skupiti mnoogo hrabrosti!


(Sve fotografije su moje)


Nadam se da vam se ovaj post dopao i da ste uživali. Šta mislite, koje su to stvari koje bi devojke trebale da urade pre svog osamnaestog rođendana? Napišite mi svoje mišljenje u komentarima! 


Email for bussines: katarina99art@gmail.com Instagram Ask.fm Bloglovin' 

You Might Also Like

16 коментара

  1. Odlican post, zaista. Jako me je zaintrigiralo nacin na koji si ga napisala.
    Mnogo mi se dopalo. I nadam se da ces, draga, sve to i ispuniti
    xoxo

    http://badassvampire.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post draga! Apsolutno se slažem sa tobom i nadam se da ćeš uspjeti da ispuniš ( ako već nijesi ) sve od navedenog. :)

    http://lifella2.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Katarina mila, jako simpatican post. Ovu su zaista neke stvari za koje se slazem da treba uraditi pre osmanaeste. Ipak do pre punolestva se mozemo svrstati u decu, a nakon toga, ipak ne, te se tada stupa u zreliji zivot bez previse zabave. Uskoro punim 17, i polako pocinjem da se brinem da ce moji deciji dani zauvek nestati...Sve u svemu, Odlican post, uzivala sam citajuci.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post,uživala sam dok sam ga čitala.Sviđa mi se šta si sve ubrajala pod stavke kao i nadam se da ću i ja neke od ovih uraditi do osamnaeste!
    Zapratila sam te.♥

    http://bellafashiondiary.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  5. Hahah, imam 17 godina i ova post mi je baš dobrodošao i definitivno većinu od ovih stvari želim da iskusim prije 18. jer ono, jedan je život. Svaka čast na originalnosti i fotkice us divne :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  6. Zaista, svak ti čast, draga moja! :) Ove godine punim 16, pa samim tim imam još vremena, ali sve stavke sa tvoje liste ću zabeleiti u jednu sveščicu, jer definitivno mislim da su vredne pamćenja :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ah, te osamnaeste :D. Predivan period. Što se tiče posta, slažem se sa svakom tačkom koju si navela. Definitivno to je vrijeme kada nam je, na neki način, sve dozvoljeno i kada nam sve oproste sa jednom istom rečenicom "Mladost ludost". Poslije punoljestva si nas gledaju kao zrele osobe i sve što uradimo smatraju neprimjereno našim godinama :).

    Moj mali kutak

    ОдговориИзбриши
  8. Iako još neću do 18-te doći , predlažem da zajedno uradimo sve ovo jer nove avanture - nove izazovi hahha dolazim večeras hahaha :)
    Ozbiljno sad,ovo su super ideje neke ću i da zapišem u svoj planer događaja samo quick reminder koliko si ovo dobro napisala i da neke od ideja zaslužuju mesto u mom planeru haha :)
    <3 <3 <3

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши

Subscribe